Friday, 31 December 2010

Once upon a time in Hong Kong

some pics during training @ HK n pics taken by a colleague from CANON Singapore



Friday, 26 November 2010

pre-wedding : Haji Zairul & Diana

last weekend xtvt...

early in the morning, pantai muara, watching the sunrise...
Subhan'Allah (Arabic سبحان الله) .... the sunrise...is beautiful , i think it bcoz of the rainy in the early nite time plus
the weather is a bit cold... i didnt take any pica, coz i didnt plan for that... hehehe...


after 9am, the couple arrive at serasa beach.... so we dance around with our cameras n splite...hehehe... 
here some of pica during the shooting...







Thursday, 18 November 2010

My Love...

....hmmm... after taking panadol pill & a lot of warm water.... now my head ok already...
but  after reading my color management materials & doing some homeworks.... n i start yawning hehehehe....

so i start manipulation works with a picture send by wife to me this morning....manipulation time... hehehe..

Tuesday, 16 November 2010

macro ... simple outing...

hehehe... there is no plan for macro-ing , i just took my 50D & macro lens 100mm
then start shooting.... coz i saw a "couple" - dragon doing their mating xtvt ... hehehehe...
here is the shots of my macro day out...


Thursday, 11 November 2010

senjakala di lapangan antarabangsa brunei

pada petang tue (31/10/2010), sesungguhnya kalu bikin shootout sunset memang lawa...masya-Allah...
dengan keadaan langit.... GOLDEN....

syukur gak masa tue aku ada bawa set kamera + plus lens... tak ler melepas kesempatan tue
cuma angle jek takde... biasaler dlm balai berlepas , angle semua ada "blocking"
so aku pakai mana2 skill yang ada didada... kekekeke.....





set peralatan : EOS 50D + 70-200L 2.8 IS

Tuesday, 9 November 2010

DTR - happy birthday

pica taken during Darwisy Taqiuddin birthday (7-11) celebration at home....
simple one lerr... simple celebration....
 in the morning, we all go out for bfast at kaya & toast hehehe...
and ofcos his birthday present is his favorite  hero..... BUZZ_LIGHT_YEAR  and WOoDYehehhe




Bismillahirrahmanirrahim....

....."Ya Allah, jadikanlah anak-anak kami, anak-anak yang pintar dan bertaqwa, yang menjadi harapan untuk memimpin negara pada masa hadapan,serta golongkanlah mereka dikalangan orang-orang yang soleh dan solehah."

Amin Ya ALLAH, Ya Rabbal Alamin






and ofcos his birthday cake oso need a superhero hehehehe..... lucky at the bakery shop have this SUPERMAN kekeeke...






Friday, 5 November 2010

sweet memories.... my school

..... bila terkenang dan melihat sekolah...teringat aku akan sekolah aku sendiri....
disitu lah aku mendapatkan pendidikan ilmiah dan rohaniah... 
of course everyone have their own sweet sour happy dull memories ..... during the school days....

"those were the days...."

hehehehee..... 




Shot taken using CANON EOS 60D + 18-200mm lens... reprocess using color efex pro + lightroom + photoshop ... hehehehe....

Monday, 25 October 2010

my love...

its been awhile, i didn't update anything...
and its been awhile also , i didn't playing with B+W mode...

i edited the photo using photoshop,   LCE (Levels,Curves,Exposure)

Wednesday, 13 October 2010

saya budak baru belajar....PART 1

lama bebenar saya tak main photo manipulasi...huhuhuhu...
mlm nie tadi aku lepaking sama member baek saya, HBK
so sambil2 lepaking, kita bercakap2 ler pasal photo pasal kamera pasal apa2 saja yg terlintas kat kapla...

so aku pon amik kesempatan mengedit gambar yg ditangkap oleh beliau, saja2 jek , lagi pon
aku terfikir kalu main ala2 HDRI ker , cantek gak foto tersebut....hehehhe

sedikit info mengenai foto tersebut :

Shot by HBK

Camera Model Canon EOS 40D
Firmware Firmware Version 1.1.1
Shooting Date/Time 07/30/10 06:00:53
Owner's Name  HBK
Shooting Mode Manual Exposure
Tv( Shutter Speed ) 5
Av( Aperture Value ) 13.0
Metering Mode Evaluative Metering
ISO Speed 100
Lens EF-S10-22mm f/3.5-4.5 USM
Focal Length 14.0mm






so yg nie plak adalah versi yg dah kena modified.... hehehe



Alhamdulillah terhasil lah sebuah nukilan....."sebening embun pagi"

Wednesday, 6 October 2010

newbie belajar editing...part 1

dah lama aku tak main blogging nie, pasal aku dilanda kemalasan yg teramat sangat...kekekkee
utk kali ini aku nak share sikit editing pakai photoshop ...

yg ni gamba asal

yg nie plak gamba kena edit

so macam mana nak bikin nie....??? senang jek... lagi pon nie bukan ler edit gaya org2 terkenal...
hehehe.... lagi pon aku nie pon newbie lagi... tak salah kita sama2 belajar...

langkah pertama, ofcos bukak gamba yg kita nak bikin tue dlm potosop, then kasi duplicate layer tue , kasi duplcate 3 kali... so kita ada background layer, layer 1 , layer 1 copy, layer 1 copy 2,
lepas utk kasi un-tick "mata" tue utk layer 1 copy  dan layer 1 copy 2
so sekarang kasi select layer 1, pegi kat filter=>artistic=>cut out
setting tue ko kasi trial n error hehehe..pasal lain gamba, lain lah parameter dia pakai, so far aku pakai 
number of level = 5
edge simplicity = 5
edge fidelity=2
then click OK
masih kat layer 1, kasi change blend mode daripada normal kepada LUMINOSITY
then ko akan nampak perubahan nya...

next, layer 1 copy pulak kasi click "mata" , kasi select layer tue,
then gi kat filter=>artistic=>dry brush, sama juga setting tue ko ekot citarasa
aku kasi hantam jek....
brush size=10
brush detail=10
texture=2
then click OK
sama gak, kasi change blend mode kepada SCREEN
then ko akan nampak perubahan gamba tue

next layer 1 copy 2
sama juga ,kasi click "mata" kasi dia visible.
then pegi kat filter=>noise=>median dan set kan radius kepada 14pixels(nie citarasa aku, ekot ler citarasa ko plak..)
jgn lupa kasi tukar blend mode kepada soft light

dah settle.... hehehee.....

selamat mencuba.... 




Wednesday, 1 September 2010

my best weekend ever...

its been awhile , i didnt update anything here...too bz with workz n life...
its fasting month, so most of my time (nite time) will be at the mosque...and and tired...so
ZZZZzzzzzzz..... huhuhuuhu....

even too bz, my weekend (28/08-29/08) i think is the best ever...hehehhee...
coz i spend most of my time with 'em (my kiddos n my wife)

the best part is Danisha can walk already...
its really surprise me...she's 11 months old...
hehehe... even she not really walk in a stable way but.... really ... happy to that...

Darwisy ... with his ultraman stunts and acts... hehehehe...yeahhh boy...
rock the world really...

some of the best parts is....


#1 .... Darwisy talking to the lil sis... "ask papa to buy , ok..." as if the lil sis understand what he's saying...hik hik hik.... really funny... the lil sis disturbed him playing with toys "gift" from happy meal...hehehhe....

#2 .... of cos the "photography" session... really enjoy snapping around 'em

#3 .... managed to get "nasi kerabu" ...fuhhhh really enjoy the food during break fasting

#4 .... playing "gundam" with Darwisy.... hehehhee.... yeahhh MG dan HG gundams...hehehe..even he lost some of the components... its doesnt matter... hehehehe...


here is some of the pica during the "photography" with my kids...



Danisha Athirah Fatin





Darwisy Taqiuddin






Wednesday, 18 August 2010

happy birthday..to my lovely ...wife...


happy birthday sayang... 

semoga dipanjangkan usia dan dipermurahkan rezeki....

this song for u sayang....



For the Rest of My Life Lyrics


I praise Allah for sending me you my love
You found me home and sail with me
And I`m here with you
Now let me let you know
You`ve opened my heart
I was always thinking that love was wrong
But everything was changed when you came along
OOOOO
And theres a couple words I want to say
For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you. loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I I`ll be there for you
I know that deep in my heart
I feel so blessed when I think of you
And I ask Allah to bless all we do
You`re my wife and my friend and my strength
And I pray we`re together eternally
Now I find myself so strong
Everything changed when you came along
OOOO
And theres a couple word I want to say
For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you. loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I I`ll be there for you
I know that deep in my heart now that you`re here
Infront of me I strongly feel love
And I have no doubt
And I`m singing loud that I`ll love you eternally
For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you.loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I I`ll be there for you
I know that deep in my hear

Thursday, 12 August 2010

Ramadhan.....Day 1

alhamdulillah.... sempat gak aku bangun bersahur pagi tadi......takde ler sahur yg fancy2.... just air soya bean dan nasik + ayam goreng + ulam sayo kacang/timun/pegaga + of cos sambal nyerr...
sahur tetap sahur....

Kelebihan Bersahur "Sahurlah kamu kerana dalam sahur itu ada berkat."
-HR Bukhari dan Muslim



nie pon lepas abis kemas + re-arrange bende2 lam bilik aku nie.... yelerr at least tengok different thng/view plak... kekekee..... bukan apa pon..just to kill my time a bit...

Wednesday, 11 August 2010

Ramadhan....


BULAN RAMADHAN
Ramadhan adalah bulan umat Muhammad saw. Bersabda baginda yang bermaksud " Apabila tiba bulan Ramadhan maka akan dibukakan pintu-pintu syurga dan ditutupkan pintu-pintu neraka lalu diikatkan semua syaitan."
Sabda baginda dalam hadis yang lain, " Jika umat manusia itu mengetahui kelebihan yang terdapat di dalam bulan ramadhan nescaya umatku akan menginginkan supaya dijadikan sepanjang tahun itu Ramadhan"

 

Setiap amalan kebajikan akan digandakan oleh Allah sebanyak 1000 kali ganda
Setiap amalan sunat akan diberikan ganjaran pahala amalan fardhu
Ramadhan dibahagikan kepada tiga bahagian istimewa bagi mereka yang berpuasa iaitu bahagian pertamanya dipenuhi dengan rahmat Allah, bahagian kedua dipenuhi dengan keampunan dari Allah dan bahagian ketiga pembebasan dari api neraka
Dituntut supaya mengerjakan solat sunat tarawikh, witir dan solat sunat yang lain.
Banyakkan berdoa, berzikir selawat, membaca Al Quran, bertaubat dan lain-lain
Banyakkan bersedekah kepada fakir miskin dan membantu mereka yang berada di dalam kesusahan dan ditimpa kemalangan.
Memberi makan kepada mereka yang hendak berbuka puasa.
Menggandakan amalan sunat terutamanya pada 10 malam yang terakhir Ramadhan bagi mengharapkan keberkatan dan kebesaran malam Lailatul Qadar seperti beriktikaf di masjid, qiamullail dan sebagainya

Salam Ramadhan...

Alhamdulillah.... (12/08/2010) esok dah setat puasa bagi negara brunei, yalah malaysia dah setat posa today (11/08/2010).... kalau ditanya apsal kita tak sama puasa sedangkan brunei pon dok dikepulauan yang sama dimana sarawak,sabah dan labuan dok sama2 lam malaysia..... soklan nie aku pon tak tau nak jawap macam mana....

mungkin sana ikut hukum hisab, sini ikut hukum rukyah.... but puasa tetap puasa.... Alhamdulillah.... dan Insya-Allah.... sama2 kita menjalani ibadah ini dengan penuh ketaqwaan..... Insya-Allah....

dalam kita berpuasa....sama2 lah kita meningkatkan kesabaran dan keimanan kita.... sesungguhnya dalam bulan ramadhan ini, ada banyak dugaan dan cabaran yang mungkin kita akan hadapi... cabaran yg biasa adalah semasa membeli juadah berbuka puasa kelak... saya harap kita semua dapat belajar berjimat cermat dan juga menghindari tabiat membazir (yg mungkin kita sendiri tak sedar , kita melakukannya)...

cabaran bagi saya setiap kali ramadhan adalah waktu sahur... sememangnya kita digalakkan utk bersahur...
tapi disebabkan saya dok sorang2..so nak masak2 pagi2 utk bersahur kekadang tak praktikal... so bersahur lah ala kadar jek lah.... biskut...kurma... or oat... or drive out utk bersahur di kedai (which is for me also not practical ... heheehehe...)

kepada semua yg berpuasa hari nie.... .selamat berpuasa.... semoga puasa kita diberkatiNya...

Thursday, 29 July 2010

Berita Harian Online | Umpan kereta mewah

Berita Harian Online | Umpan kereta mewah     <<<==== klik kat sini


aku harap berita nie membuka mata kita semua yg selalu nie kemaruk "nak cepat kaya..."
takde cara atau jalan yg lebih senang dan mudah juga jalan singkat utk menjadi kaya raya sekelip mata
kecuali lah kita nie jumpa lokasi/port minyak kat belakang umah kita ke... or jumpa lombong emas.... ataupun karung/guni $$$ jatuh dari langit hehehhehee....

aku dah lama perhatikan fenomena skim cepat kaya nie, especially kat fb....
contohnya,
"u bank in rm xxxx amount ari nie, esok u dapat 2 kali ganda amount tue..."
wah.... gila beturrr... within 24hours punya investment jadi 2x ganda... u tak nak ke....

hehehehehe.... Alhamdulillah.... aku tak gelap hati dan mata.... dengan tawaran2 macam tue....

my simple question is...."what is the catch..?"

selalu nya benda2 mcm gini ada buruk lebih daripada baik nya... so kita nie kena lah berjaga2... kita lah alert.... jgn mudah terpedaya dengan tawaran2 "untung berlipat2 kali ganda..."

pernah sekali tue... aku kena approachd pasal benda "kompom untung berkali2 ganda.."... so aku mintak ler... dia send aku proposal dan juga nombor ic dia... so tat bole gak aku cek kiri dan kanan... walaupun aku tau, dia mungkin pakai or send ic org lain .... tapi at least aku nak gak benda tue kena send kat aku hehehehe... selepas dari tue.... takde dengar langsung baik email or messenger daripada org tersebut...

mungkin dia rasa takleh nak makan kot.. or permintaan aku tadi tue membebankan dia.....


bak kata seorang ustaz yang aku kenali..... "dalam dunia nie, macam2 jek cara org nak bohong kita... kekadang tue kita nie pon terpengaruh... kerana apa.... kerana dorongan nafsu.... melampui akal... so banyak2 ler berdoa semoga kita nie dijauhkan daripada perkara2 duniawi dan juga bisikan syaitan..."

tambah dia lagi..."berusahalah.... kerana usaha itu lebih manis untung nya....kerana ianya datang daripada titik peluh kita sendiri....Insya-Allah, Allah akan membalas usaha kita dengan rezeki yg halal..."

Wednesday, 28 July 2010

Tazkirah : 13 wasiat Rasulullah kepada Ali

RASULULLAH SAW ada menyampaikan pesanan dan wasiat kepada isteri, anak,   kaum kerabat dan umat Islam seluruhnya. Namun antara wasiat yang  menarik dan boleh  dijadikan  bahan  renungan bersama ialah wasiatnya kepada menantu baginda, Saidina Ali Abu Talib.

               

Sungguhpun  wasiat  itu  khusus  kepada  Ali,  namun  kita  sebagai  Muslim  dan   muslimah, perlu menjadikannya sebagai iktibar lalu menjadikannya amalan.

               

Larangan  dan  suruhan  Rasulullah  saw  melalui  wasiat  itu,  adalah  juga  untuk  kaum  Muslimin dan muslimat. Malah, boleh dikatakan semua perkara dalam wasiat itu adalah ciri-ciri utama  orang beriman.

               

Berikut adalah antara wasiat Nabi kepada Ali seperti yang diriwayatkan oleh Ibnu Abbas:

               


Ibnu Abbas meriwayatkan, bahawa Ali Abu Talib berkata:  "Pada hari perkahwinan dengan Fatimah,Rasulullah saw bersabda kepadaku, mengutarakan tiga belas wasiat khusus untukku:"

               


1. Wahai Ali, takutilah engkau daripada memasuki tempat mandi (hammam) tanpa  memakai kain separas pinggang.Bahawasanya barangsiapa memasuki tempat mandi  tanpa kain separas pinggang,maka dia mendapat laknat (mal'un).

               


2. Wahai Ali, janganlah engkau ‘memakai cincin di jari telunjuk dan di jari tengah'.  Sesungguhnya itu adalah apa yang dilakukan oleh kaum Lut.

               


3. Wahai Ali, sesungguhnya  Allah mengagumi  hamba-Nya  yang  melafazkan istighfar:  "Rabighfirli fainnahu  la  yaghfirul-zunuba  illa  Anta"   
( Tuhanku,  ampunilah  aku.Sesungguhnya tiada   yang    mengampunkan   dosa  melainkan  Engkau). 
Allah lalu berfirman:  "Hai malaikat-Ku,sesungguhnya hamba-Ku ini mengetahui bahawasanya tiada  yang mengampunkan  dosa melainkan
Aku. Hai malaikat-Ku: Jadilah saksi, bahawasanya aku telah mengampuni dia".

               

4. Wahai Ali, takutilah engkau daripada berdusta. Bahawasanya  berdusta  itu  menghitamkan muka
 dan disuratkan oleh Allah sebagai  kazzab (pendusta).  Dan,  bahawasanya  benar  itu  memutihkan muka dan disuratkan oleh Allah sebagai sadiq.Ketahuilah engkau, bahawasanya  sidq (benar)  itu berkat dan kizb (dusta) itu celaka.

               


5. Wahai Ali, peliharalah diri engkau daripada mengumpat dan mengadu-dumba. Bahawasanya orang berbuat demikian itu diwajibkan ke atasnya seksaan kubur dan menjadi penghalang kepadanya di pintu syurga.

               


6. Wahai Ali, janganlah engkau bersumpah dengan nama Allah, sama ada dusta atau benar,kecuali dalam keadaan darurat, dan janganlah jadikan Allah permainan sumpah engkau. Sesungguhnya Allah
tidak menyucikan dan tidak mengasihani orang yang bersumpah dusta dengan nama-Nya.

               


7. Wahai  Ali,  janganlah  engkau   mencita-citakan  rezeki  untuk  hari  esok.  Bahawasanya Allah S.W.T mendatangkan rezeki engkau setiap hari.

               


8. Wahai Ali, takutilah engkau daripada berbantah-bantah dan  berkelahi  dengan  maki-hamun  dan sumpah-seranah. Bahawasanya perbuatan itu pada awalnya jahil dan pada akhirnya penyesalan.

               


9. Wahai Ali, sentiasalah engkau bersugi dan mencolek (mencungkil) gigi.   Bahawasanya bersugi itu menyucikan mulut, mencerahkan mata dan diredai Allah, manakala mencolek gigi itu dikasihi malaikat
kerana malaikat amat tidak senang dengan bau mulut kerana sisa-sisa  makanan di celah  gigi  tidak dicolek selepas makan.

               


10. Wahai Ali, janganlah engkau melayani rasa marah.Apabila timbul  rasa marah,  duduklah  engkau dan fikirkanlah mengenai kekuasaan dan  kesabaran  Allah Taala ke atas hamba-Nya.Pertahankan diri engkau daripada dikuasai kemarahan dan kembalilah engkau kepada kesabaran.

               


11. Wahai Ali, perhitungkanlah (tahassub) kurniaan Allah yang  telah  engkau  nafkahkan  untuk diri engkau dan keluarga engkau, nescaya engkau peroleh peruntukan daripada Allah.

               


12. Wahai Ali, apa yang engkau  benci pada  diri  engkau,  maka  engkau  bencikan  juga  pada  diri saudara engkau dan apa yang engkau kasih pada diri engkau maka  engkau  kasihkan juga  pada diri saudara engkau, yakni engkau hendaklah berlaku adil dalam memberi hukuman. Dengan itu, engkau dikasihi seluruh isi langit dan bumi.

               


13. Wahai Ali, perbaikkanlah  perhubungan  di antara  penduduk (jiran) sekampung  dan  antara  ahli
rumah engkau. Hiduplah dengan mereka  sekaliannya  dengan rasa  persahabatan dan kekeluargaan,nescaya disuratkan darjat yang tinggi bagi engkau.

               


Wahai Ali, peliharakanlah pesananku (wasiatku). Engkau akan peroleh kemenangan dan kelepasan.InsyaAllah


Friday, 16 July 2010

rezeki....

setiap kali kita beroleh untung atau kegembiraan ataupun mendapat rezeki... sebaiknya mengucap "Alhamdulillah" ... walaupun rezeki itu sedikit atau tidak seperti yang kita inginkan... bersyukur dengan nikmat dan pemberianNya , insya-Allah ada lagi kenikmatan yang akan menyusuli....

... pada 15 Julai yang lepas, aku menyahut seruan komplot kawan dari sebuah forum pancing, namanya bob... seperti yg dirancangkan, komplot semua berkumpul di tempat penurunan bot di Kuala Tutong pada jam 630am.... cuaca amat mengizinkan kami semua ...Alhamdulillah....

(taken using BB)

nie gamba yg sempat aku rakamkan pada pagi tersebut.... sunrise nya cukup menyegarkan...
sambil menunggu komplot yg lain sampai, aku pon ambil kesempatan utk survey2 kot2 ada port baek utk xtvt memancing dikawasan sekitar..... fuhhhhh...cukup baek tempat tue, ada sebuah jeti , port baek tue....sampaikan aku terlupa utk mengambil beberapa foto tempat tue...sayang sekali... tapi takpe... insya-Allah next time aku amik gamba, kalu aku ada kesana lagi...

tetap jam 7am kitaorang pon berlepas dari tempat penurunan bot menuju ke destinasi pertama utk menganjun....cari ikan2 utk dijadikan umpan.... cuaca dan keadaan air cukup tenang.... bot pon lancar membelah kesunyian pagi.... :D

selepas puas hati dengan jumlah ikan2 umpan, kitaorang pon bergerak mencari spot2 ikan tenggiri , tongkol dan sebagainya..... Alhamdulillah....belum lama si bob melabuhkan pancing nya dengan menggunakan teknik hanyut, dia mendapat tenggiri pertama d spot pertama....

sama gak aku terlupa nak amik gamba , pasal masa tue gak aku tengah melayan utk menaikkan ikan merah...hehehhehe... lebih malas nak kotorkan dan membusukan henpon dgn bau ikan hehehehhee...



dipendekkan cerita..... nie lah sebahagian hasil tangkapan kitaorang hari tue....Alhamdulillah.....
dan insya-Allah aku akan ikut serta lagi komplot diaorang next time.... hehehehhe.....paling cikai pon nak try mancing malam plak.... kuar petang jumaat balit pagi2 sabtu....

dan insya-Allah next time , aku akan amik banyak lagi gamba masa di laut....ofcos masa bertarung ker... or video ....hehehhehe.... insya-Allah...

Wednesday, 14 July 2010

Kupu-Kupu Syurga...


Keistimewaan yang bakal diperoleh apabila anak-anak anda boleh digelar kanak-kanak atau kupu-kupu syurga. Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah. Orang yang menangis takutkan Allah diharamkan oleh Allah akan api neraka ke atas tubuhnya.

Ciumlah anakmu kerana pahala setiap ciuman itu dibalas dengan satu darjat syurga. Nisbah di antara dua darjat ialah 500 darjat. Syurga itu ialah sebuah kampung kesenangan, tiada masuk ke dalamnya melainkan orang yang menyukai kanak-kanak.

Barangsiapa keluar ke pekan dan membeli barang-barang dan kembali ke rumah dengan buah tangan untuk anak-anaknya, nescaya mendapat rahmat daripada Allah dan tidak diseksa di Akhirat kelak.

Muliakan anak-anak dengan mengajar mereka adab dan ilmu agama. Barangsiapa memuliakan anak-anaknya dalam keadaan jahil dia turut menanggung tiap-tiap dosa yang dilakukan oleh anaknya itu dan barangsiapa membekalkan anaknya itu turut diperolehinya.

Aqrak pernah terlihat Nabi SAW mencium cucu baginda Hassan. Aqrak berkata; "Anakku sepuluh orang banyaknya, namun tiada seorang pun yang pernah aku cium." Sabda Nabi SAW; "Orang yang tidak menyayangi tidak pula akan disayangi."

Barangsiapa ke pasar dan membeli sesuatu barang untuk ahli keluarganya dan dia memikulnya ke rumah; pahalanya seperti dia memikul sedekah untuk orang yang sangat berhajat. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barangsiapa menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.

Seorang lelaki bertanya; "Ya Rasulullah, kepada siapakah harus aku berbakti?"
Jawab baginda; "Berbaktilah kepada ibu bapamu."
Kata lelaki itu lagi; "Ibu bapaku sudah tiada lagi."
Sabda Nabi SAW; "Kalau begitu berbaktilah kepada anakmu, ibubapa berhak terhadap dirimu dan anakmu pula berhak ke atas dirimu."



Wallahualam bissawab.




to Darwisy & Danisha...
love you...



from : papa...

Monday, 5 July 2010

35years old....

Alhamdulillah....doa syukur aku panjatkan kehadrat Ilahi....
kerana Dia masih lagi memberikan aku nafas utk meneruskan perjalanan hidup aku...

Alhamdulillah juga aku panjatkan kerana dihadirkan dengan seorang isteri yg memahami
isteri yg sentiasa bersama dalam apa jua keadaan aku....

Alhamdullilah juga aku bersyukur kerana dikurniakan dua cahayamata yg comel, yg menjadikan
kehidupan aku lebih bermakna....

aku bermohon kepada Mu , ya-Allah, semoga dipanjangkan usia ku...dipermudahkan urusan , dimurahkan rezeki kepada aku utk menyara kehidupan kami sekeluarga... utk aku menyara kedua anak aku...
ya-Allah , aku mohon kepadamu semoga diampunkan segala dosa-dosa ku...dosa-dosa isteri ku... jadikan lah kami insan yg bertaqwa... jadikanlah anak2 kami , anak2 yg soleh, anak2 yg berjaya dlm hidup... didunia dan di akhirat kelak....

ya-Allah...ampuni juga dosa-dosa kedua ibu dan bapa kami.... ahli2 keluarga kami...sahabat handai kami serta umat islam sekalian, baik yang hidup mahupun yang telah meninggal dunia.... sesungguhnya Engkau lah Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani.....

amin.....[

Thursday, 24 June 2010

tahukah anda....?

mungkin kita sendiri tak mengambil berat mengenai perkara tersebut dibawah ini... yalah kita sendiri ingin mempermudahkan kehidupan lah katakan.... 

pernah kah si isteri meminta izin utk keluar dari rumah dari si suami?
pernah kah kita sebagai si suami memikirkan perkara ini?


in actual fact, aku pernah terfikir akan perkara ini... but aku sendiri bukan lah alim ulama yg boleh/sah membincangkan perkara ini secara ilmiah dlm blog or mana2 ... aku sekadar membaca dan ingin share those information.... yalah at least ada gak bertambah ilmu kita sehari2...


jom kita renung2kan perkara ini....




ini adalah petikan dari Artikel ini datangnya dari: Portal Komuniti :: Ukhwah.com


perbuatan isteri keluar rumah tanpa izin suami sama ada berada dirumah ataupun tidak, juga boleh dianggap sebagai nusyuz. Jelas di sini adalah, perlulah isteri mengutamakan suami sekalipun untuk keluar rumah. Meminta izin ataupun sekadar memaklumkan kepada suami ke mana mahu pergi dan bila masanya.

Rasionalnya, suami yang prihatin dan faham, akan berasa dirinya diberi keutamaan dan perhatian oleh isterinya. Sudah pasti dia akan rasa dirinya dihargai. Tidak dibelakangkan oleh isterinya. Begitu jugalah jika mampu, suami akan memaklumkan dan mengkhabarkan kepada isterinya ke mana tujuan keluarnya.

Dijelaskan perbuatan ini dilakukan sekalipun suaminya berada dirumah adalah jelas, agar suami tidak akan mempersoalkan tindakan isterinya itu, apatahlagi jika suami tiada di rumah, maka lebih -lebihlah lagi keizinan suami diperlukan. Banyak hadis panduan dan kisah teladan dapat dirujuk bagi panduan dalam hal ini. Antaranya dikisahkan bagaimana taatnya seorang isteri tidak membelakangkan suaminya, sekalipun suaminya tiada di rumah, tetap akur dengan ketaatannya tidak keluar rumah sekalipun ayahnya meninggal, dan pelbagai lagi kisah lain sebagai teladan dan panduan isteri-isteri solehah.

Sebaliknya jika kebenaran juga diperlukan dalam tujuan keluar rumah kerana belajar ilmu yang bukan diklasifikasikan sebagai ilmu fardu ain. Dibolehkan keluar untuk berlajar ilmu fardu ain jika suaminya tidak mampu mengajar. Walhal suami sepatutnya faham dan pengetahuan dalam persoalan berkaitan isterinya. Suami perlu tahu antaranya berkaitan darah isteri, cara dan panduan beribadah isterinya kerana suami disini wajib menunjuk ajar dan mendidik isterinya, maka memadailah hanya suami sahaja yang memberi pengetahuan ini kepada isterinya. Sebaliknya jika suami tidak tahu dan tiada pengetahuan, suami tidak boleh menghalang isteri dari keluar untuk berlajar perkara tersebut. Maka isteri boleh keluar rumah dalam tujuan diatas.





aku harap perkara sebegini walaupun remeh dan temeh but its still hukum Allah....
kita renung2 lah dan fikir2 kan lah..... 


kalau u all ada penambahan , sila2 lah... at least kita bincangkan secara positif... insya-Allah

Thursday, 10 June 2010

Ujian Allah.....

sudah menjadi kelaziman manusia, bila terjadi sesuatu yg buruk, kita manusia mudah menyalahkan takdir. kita terlupa dan alpa bila ujian berbentuk kebaikan yg diturnkan oleh Allah kepada kita.... semudah mengucapi Alhamdullilah.... syukur dengan nikmat tuhan.... 

aku sendiri sebagai seorang hamba Allah yg lemah lagi hina ini , kekadang lupa mengucap syukur dengan limpah nikmatNya... nikmat yg diberikan olehNya itu bukan semestinya dlm bentuk wang ringgi dan harta tapi kebahagiaan dalam rumahtangga keharmonian keluarga... keutuhan hubungan sahabat karib dan kawan2 dan sebagainya...

dalam kita mengecapi dan merasai nikmat2 itu... Allah sentiasa memerhatikan kita... kerana Dia sayangkan kita, Dia turunkan ujian kepada kita... dlm apa jua bentuk ujian dan dugaan... urusan pejabat , urusan keluarga dan sebagainya...ujian2 ini adalah sebagai tanda peringatan kepada diri kita....menginsafi diri kita... memperbaiki diri kita.... supaya lebih bertaqwa kepadaNya.... 

aku bukan lah seorang ustaz yang selayak utk memberikan kupasan tentang dosa dan pahala, hukum dan sebagainya tapi selayaknya sebagai seorang Islam... titipan aku ini adalah utk tatapan diri aku dan sesiapa jua yg membaca titipan ini... supaya kita bersyukur dengan nikmat kurniaanNya dan terus berada dijalan yang betul....

bak kata/bait lagu Puji-pujian daripada Raihan,


Bila dipuji kejayaan kita
Sebenarnya bukan milik kita
Oleh itu sedarlah sentiasa
Semuanya dari Allah

Hati gembira terasa bahagia
Itulah tanda nimat dariNya
Ingatlah Allah bersyukur padaNya
Ucapkanlah Alhamdulillah...




syukur....Alhamdulillah

Sunday, 6 June 2010

DIY dimalam yg hening....

DIY - Do It Yourself....

semua orang tahu mengenai konsep DIY... seboleh-boleh konsep nie akan menggunakan apa sahaja barang-barang buangan ( recycle item ) atau mengunakan "bahan mentah" pada kos yg murah...

so hari nie apa yg saya buat,  mungkin suatu yang biasa dalam dunia fotografi... iaitu DIY something utk "snoot" hehehehhe.... snoot plak kalu kita tanya mr.google sure kita akan dapat byk result ( carian = snoot + photography) iaitu penghasilan cahaya kreatif dari speedlite... saya pon tak ler pandai sangat dalam bidang fotografi...but light effect dari snoot cukup mengkagumkan sekiranya kita buat portrait shoot... lebih2 lagi kalu main style low key...

so kita pendekkan cerita nie terus kepada bahan yg saya gunakan utk DIY nie.
saya menggunakan barang buangan...Kotak air dan juga penutup plastik tabung kerepek ubi hehehehhe



sekali imbas macam pistol ler pulak benda nie...hehehehehe

so hasil nya ...... jeng jeng jeng..... :D


hehehhee..... tak ler hebat mana pon.... but at least tercapai juga hajat aku nak mengetest apa yg org panggil "snoot" ..... komen dan cadangan daripada u all , amat lah saya alu2 kan.... :D