Friday, 14 October 2011

....muhasabah diri...

sometimes when ur alone....then its pretty ez to do it.... means that loneliness when give u a.great.impact when we want to do "muhasabah"...

apa yg aku selalu buat bila bermuhasabah diri...???
perkara yg pertama sekali aku buat adalah aku panjatkan doa kesyukuran kepada ilahi...sentiasa memberikan aku hidayah dan petunjuk dlm hidup.

dlm hidup kita tak akan sunyi daripada apa jua cubaan.dugaan.dan ujian2 daripadaNya. apa yg perlu kita ingati adalah....sesungguhnya setiap ujian daripadaNya itu adalah tanda.sayangnya Allah kepada diri kita....

kita tak akan terlepas dari melakukan kesilapan..."nobody is perfect...except Allah"

dari segala kesilapan dan khilaf yg kita lalui,rasai dan semestinya kita.akan berkata kepada diri sendiri...." kenapa lah aku buat silap macam nie...?"
kita patut bersyukur....kerana silap dan salah itu akan membimbing diri kita kepada satu persembahan hidup mantap kerana kita belajar dari kesilapan yang kita lakukan dan bukan nya semata-matanya mengeluh ....

perkara kedua yg aku lakukan adalah mensyukuri apa jia pemberian Allah kepada aku selama ini..... sekiranya aku dilanda kesempitan....didugaan dengan ujian berbentuk masalah kewangan...aku akan cuba selidiki ... perhalusi apa perbuatan aku hari ini dan lampau yg mencetuskan ujian sebegitu....

dlm kita mengecapi rasa bahagia.rasa gembira. kita lupa akan keluarga kita di kampung halaman.mungkin ibu dan ayah kita sedang merindui kita.... perkara ini juga bole mencetuskan ujian daripada Allah..supaya kita jgn lupa akan ibu dan ayah kita yg selama ini menatang kita.membelai kita dengan kasih dan sayang.

apa yg aku lakukan adalah menelefon keluarga di kampung halaman...bertanyakan khabar dan berita...setidak-tidaknya kita akan dapat mengeratkan lagi silaturrahim.insya-Allah.

bukan mudah utk menjadi anak yg soleh...thats y kita selalu mendoakan semoga anak2 kita akan menjadi anak yg soleh dan solehah....yalah at least apa jua perbuatan.kita hari akan dihisab di akhirat kelak.

bukan mudah utk menjadi org yg berjaya....byk perkara dlm dunia nie akan.melalaikan kita sendiri...sebaik-baik kita cari duniawi...dan jgn kita.lupai akhirat yg pasti.

dlm persahabatan...kita akan pasti juga teruji dgn khilaf yg mungkin kita.sendiri tak sedari.thats y cermin diri kita yg terbaik adalah sahabat yg ada disekeliling kita bukannya sekadar kawan atau teman yg ada bila kita.senang...tapi mereka yg tetap ada disisi kita.apabila kita.rundung kesulitan dan permasalahan.itu lah sahabat sejati.
sahabat yg akan salingmengingati diri kita.
sabahat yg akan sama2 berusaha.mencari jln penyelesaian terhadap apa jua kekusutan.

ya-Allah...
ampunilah dosa kami
ampunilah dosa kedua-dua ibubapa kami
peliharalah dan berikanlah kesihatan tubuh mereka.berdua...
kasihi lah mereka sebagaiman mereka.telah menjaga dan mengasihani diri aku sejak dari aku dilahirkan.ke dunia ini.

ya-Allah
limpahi dan.berkati lah segala rezeki yang diberikan.kepada.kami
semoga kami tidak mudah alpa dengan kekayaan dunia....

ya-Allah
suluhi lah .... terangkanlah perjalanan hidup kami dengan nurMu ya-Allah....

ya-Allah
jauhilah kami dari bisikan.syaitan.yg engkau rejam...
jauhilah kami dari hasad dengki.riak.sombong.bongkak.kedekut
hiasilah kami dengan sabar.pemurah.dan semua kemuliaan disisimu ya-Allah...

amin....

No comments:

Post a Comment